17 d’abr. 2010

[Marginalia]: Les obsoletes veus de la tribu

Que els humans som tribals i fem ús de la nostra visceralitat instintiva, fins i tot amb el revestiment, força superficial de vegades, d’aquesta pàtina que anomenem cultura, la qual ens diferencia, juntament amb l’ús de la paraula, dels altres animals, no és cap novetat. Que la intel·ligència sembla més desenvolupada en els humans que en la majoria de les altres espècies zoològiques, s’ha considerat sempre evident, però els fets semblen voler demostrar que no ho és tant, que se’n fa un ús força restrictiu, probablement perquè la majoria dels bípedes vestits no l’ha desenvolupada del tot i, per tant, no és capaç de realitzar tres funcions fonamentals per activar-la: pensar, raonar i reflexionar.

Grècia va ser el primer gran bressol de la cultura occidental, però després de la decadència del món hel·lènic les coses mai no han estat iguals en el més meridional dels països balcànics. No vull esmentar uns quants fets històricopolítics que han caracteritzat aquell país en el darrer segle, perquè en molts altres s’han viscut situacions similars i, sens dubte, més vergonyoses. Vull referir-me únicament a un fet recent que desmereix la cultura i la civilització gregues i posa en entredit la capacitat dels seus estaments d’estar a l’alçada de les circumstàncies, sobretot tenint en compte que Grècia és membre de la Unió Europea i que això l’obliga, si més no, a guardar les formes.

El 25 de març, els grecs celebren la seva festa nacional, la Diada de la Independència. Aquest any, com és costum, hi va haver una solemne parada militar al final de la qual, però, va actuar el cor de la marina, i entre altres himnes i cançons guerreres en va incloure una de manifestament xenòfoba, que ha irritat profundament els albanesos. El món ha canviat, Europa ha canviat, han canviat profundament les conjuntures. Per tant, no hi havia cap necessitat de desenterrar velles cançons patriòtiques com aquesta, si no és que a algú li convenia actuar malintencionadament.

El cant militar al qual es refereix el transeünt és un que conté aquests versos (traducció aproximada): “Es neix grec, mai no se n’esdevé. Espargirem la teva sang, porc albanès. // Serà una carnisseria, i després vindicaré la nostra Església fins que l’adoreu. // Els anomenen skopiani*, els anomenen albanesos. Cosiré els meus vestits amb la seva pell”.

Tot i el respecte que al transeünt li mereixen els grecs com a poble, algunes autoritats del país, probablement militars, no tenen en compte que viuen en l’Europa del segle XXI, que l’Albània d’avui té poc a veure amb aquella Albània otomana a la qual es refereix la cançó, i res a veure amb l’Albània stalinista d’Enver Hoxha. Sembla que alguns estaments de la Grècia “europea” han de recórrer encara un llarg camí per atènyer la realitat dels nostres dies i ser capaços d’avergonyir-se d’actituds xenòfobes i provocadores com aquesta.

El destacat escriptor albanès Ismail Kadare, tan proper en el seu esperit i en part de la seva obra a la cultura grega, que considera part integrant de la seva personalitat, ha decidit, com a protesta per aquest menyspreu als albanesos, anul·lar la seva visita a Atenes per participar en un acte acadèmic previst per al dilluns 19 d’abril, al qual havia estat convidat: “Tenint en compte els darrers esdeveniments, molt desagradables, que s’han produït a Atenes, relacionats amb el racisme envers els albanesos, he decidit anul·lar la visita al vostre país. Coneixeu prou bé la meva admiració per la literatura i la cultura gregues, però considero que en un clima com el que s’ha creat, en el qual s’ha fet palesa l’absència de la més mínima engruna de civilització, la meva visita seria prematura”, diu Kadare en la carta adreçada als organitzadors de l’acte en el qual havia de participar.

Al transeünt li sembla trist que les lliçons dels grans pensadors grecs hagin estat oblidades, precisament, en les terres on van néixer. Li sembla molt trist que Europa, en comptes d’avançar cap a un apropament cordial entre els pobles i les cultures, se n’allunyi tant, i que els fantasmes del passat continuïn manifestant-se pels carrers de la polis.

* Skopiani és, sobretot, la denominació que donen els grecs als macedonians (eslaus i albanesos). El nom de l’antiga república iugoslava de Macedònia és encara pendent de decidir, precisament, per la negativa del govern grec de reconèixer-los el nom Macedònia.


Crèdits:
Fotografia de dalt, © AFSOUTH / NATO.

Fotografia d’Ismail Kadare, © ÇdoDitë, Tetovë.

37 comentaris:

Frannia ha dit...

Penso que aquestes rivalitats són inherents a l'ésser humà (basta veure com dos pobles veins de la mateixa comunitat autònoma també en tenen de cançonetes i dites ofensives envers el poble més proper), no obstant i certament, s'espera una responsabilitat política a certs estaments. Hi ha manifestacions que només poden qualificar-se de sortides de to i són injustificables. Tinc una coneguda albanesa i una altra grega. M'has fet pensar en elles.

José Antonio Fernández ha dit...

Todos los himnos son dañinos. El loar en exceso algo, va en detrimento de menospreciar al resto. Además tienen la virtud de ser un mantra, a base de escucharlos pierdes la capacidad de analizar lo dicho, como las oraciones, vamos.
Un saludo afectuoso.

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Frannia, tens raó, però quan aquestes coses passen d'un cert límit provoquen odis, i els odis porten sang, sobretot al Balcans, on les susceptibilitats són a flor de pell. Una cosa és fer broma, una altra és manifestar menyspreu amb expressions tan repugnants con les d'aquesta cançó militar. No podem comparar les rivalitats entre veïns i un himne o una marxa militar interpretat durant una festa nacional amb les autoritats d'un Estat presents.
Gràcies pel teu punt de vista.

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Es exactamente así, José Antonio, estas cancioncillas se convierten en mantras; pero a ciertos niveles de responsabilidad hay que tener la capacidad de analizar la conveniencia de interpretarlas, y una solemnidad de Estado no es el lugar más adecuado para despertar las iras de un antiguo enemigo, por mucho que los griegos desprecien aún hoy a los albaneses, que son legión en el país como emigrantes económicos.
Agradezco tu comentario, muy oportuno.

Ιωάννης ha dit...

Suis grec qui habite la France et j'ai lu votre post avec l'aide du traducteur. J'ai honte des militaires de mon Pays, j'au du à m'enfuir de la Grèce à cause des militaires et je vois qu'ils sont toujours pareils et méprisables. Je demande mes excuses au nom des grecs démocrates et pas xénophobes, c'est à dire les grecs qui veulent dévenir des vrais Européens. Et j'admire Kadaré. Je vous remercie de dénoncer cela avec autant de sensibilité.
Salut!

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Ioannis, je vous remercie pour votre commentaire; moi même, si j'étais grec, j'aurais honte des autorités de mon pays. Mais il faut croire qu'il y a des gens sans sensibilité partout.
Salutations amicales.

dede leoncedis ha dit...

in tutta l'Europa tira una brutta aria xenofoba purtroppo. Ed è preoccupante che la maggior parte della gente non voglia rendersi conto che si tratta di un pericolo serio da non sottovalutare

Phivos Nicolaides ha dit...

Eventos degrada la cultura y el nivel cultural general no pueden ser ejecutados en un país democrático moderno, como Grecia.

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Certo, dede, è un problema grave che ci retrotrae a dei tempi che vorremmo dimenticare; purtroppo si direbbe che tornano al potere, in alcuni Paesi, proprio "quelli". Speriamo bene che la brutta storia non si ripeta, ma come si riesce a farlo capire alla gente?
Grazie per il tuo commento.

----------

Exactamente, Phivos. Por eso denuncio esos hechos, porque los griegos no se merecen que algunos de sus dirigentes tengan intenciones xenófobas.
Gracias por tus palabras.

kLEistrO ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
kLEistrO ha dit...

Let me mention as well an adage we use to say here in Greece, it goes like that: "Gumption ends at the specific point at which army begins..!"
I think that would be enough to express my feelings about this disgusting (at least disgusting) actual fact! I also have to mention that this event has nothing to do with the feelings of the rest Greek people about Albanian people. The fact that Albanians are trying to built a living in our country is a consequence of the situation at their country and Greek Goverment has a percentance on this situation. Unfortunatelly, (speaking for myself), my country is a member of European Union, so our responsibility about Albania's and it's people problems is more than a matter of fact, it is common sense. So Greek people should be sorry first of all for what we are involved in (I mean E.U.). Anyway, I didn't make the comment to apologise, there is no point at it after what happened. Apologies never helped anybody! At any case I feel sorry not for the displaced people but for those (I can't find any difference between them and cannibals) who learn to our youth that everybody has to be an enemie! An enemie without any sense of reason! Maybe you say I am a dreamer but I feel that the change of the world won't be late. Finally it's not only a feeling it's a so real need to be. If not, the next step is to be forced, all of us, to become cannibals. Whatever! The truth is that I don't know how to feel when I am exposed to such situations! And of course the worst thing is the way racists think because they don't have problem only with displaced people but also with the rest of us who feel friendly about them! The times they attack to us because we scream “IF THEY ARE STRANGERS THEN WE ARE ALL STRANGERS”, are not a few! It's a very, very mad scenery! Not feeling safe in your own country because you feel alright with other people wherever they came from!
Anyway!

Best regards from Greece.

Anònim ha dit...

La xenofóbia no és inherent a l'esser humà, és inherent als malparits que en treuen suc. Entenent suc com a diners i poder, és clar.
Els poders alimenten els odis i les picabaralles i les alimenten amb interessos particulars. Recordem als almogavers passant a sang i foc al poble grec, per exemple.
Els herois d'alguns, son els assassins dels altres.
Un gran article, com sempre Albert.

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Dear kLEistrO: My complaint of this unfortunate fact doesn't make me like the Greek people any less. The current military seem to want to emulate the deeds the warriors in ancient Greek armies, and do not realize that in a democratic, European and NATO member country they are to serve the people.

We, the Catalans, were imperialists in the Middle Ages and conquered Greek lands, for which we should be ashamed. Our traditional dance, the Sardana, is of Greek origin, and the ancient Greek merchants built the first city in Catalonia, Emporion. Part of our roots are also in ancient Greece, and this is why it hurts me when things like the one I wrote about happen.

Thank you very much for your kind comment and for joining the followers of my blog.

A warm greeting.

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Benvolgut Cesc, és ben cert, i també és cert que per a molts és més fàcil fer servir l'entranya que la raó. No és únicament la ignorància, com sovint es vol fer creure, la culpable de fets com el que denuncio: els interessos ideològics i partidistes solen ser sempre al darrere d'aquestes coses.
Les denúncies d'allò que no solen divulgar els mitjans de comunicació són part de la tasca que vull fer amb la meva bitàcola. Sé que són gotes d'aigua enmig de l'oceà..., però sense aigua no hi ha oceà!
Pel que fa al nostre paper com a imperialistes durant l'Edat Mitjana, ja en deixo constància en la resposta anterior: no hem pas d'amagar les nostres vergonyes si critiquem les actituds dels altres.
Una abraçada, i gràcies un cop més per haver-me deixat el teu comentari.

Marian Raméntol ha dit...

Doncs sí, potser el problema vingui de la cada vegada més present "individualitat" del ser humà, ho veiem cada dia, la comunicació comença a ser un problema, ens oblidem de conceptes bàsics com l’empatia per exemple.. no t’has fixat mai, estimat amic, què es veu contínuament a la carretera, per exemple? no hi ha comunicació vial, els conductors van a la seva (no tots, és clar) i aquest és només un exemple, anem evolucionant cap a la incomprensió, potser soni una mica derrotista, però....

Un petó.
Marian

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

És cert, Marian, però la xenofòbia no és una cosa nova, i en els Balcans es dóna amb força freqüència. El cas és que som lluny de la civilització somiada... No ets derrotista, ets realista!
Gràcies pel comentari i un petó també per a tu (i bon viatge a Còrdova!).

Anònim ha dit...

This is a topic which is close to my heart... Cheers!

Where are your contact details though?

Here is my site :: Education articles

Anònim ha dit...

It is not my first time to pay a quick visit this website, i am browsing this web page
dailly and obtain good facts from here every day.

Feel free to visit my web page ... restaurant news

Anònim ha dit...

Heya i am for the first time here. I came across this board
and I find It truly useful & it helped me out much.
I hope to give something back and aid others like you aided me.



Here is my web-site: food article

Anònim ha dit...

This site was... how do I say it? Relevant!
! Finally I've found something which helped me. Many thanks!

My web blog: automotive electronics

Anònim ha dit...

Howdy! I just wish to give you a huge thumbs up for the excellent information you have got right here on this post.
I'll be returning to your website for more soon.

Also visit my webpage ... textile manufacturing :: ::

Anònim ha dit...

Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a
little comment to support you.

My blog; Wedding Dresses Usa

Anònim ha dit...

This post will help the internet users for building up new
web site or even a weblog from start to end.

Also visit my web site :: racing news

Anònim ha dit...

Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
like you wrote the book in it or something. I think that
you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog.
A fantastic read. I will certainly be back.

my website - student government (http://www.uberbrides.com/activity/p/51873)

Anònim ha dit...

Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you'll be an excellent author. I will make sure to bookmark your site and can often keep coming back in the foreseeable future. I wish to encourage you to keep on your congrats, have a pleasant week-end!

My webpage ... lifestyle health :: ::

Anònim ha dit...

Thank you for any other informative website. The place else may
I get that kind of information written in such a perfect way?
I've a undertaking that I'm simply now working on, and I've been at the glance out for such info.

My web blog; publishing news

Anònim ha dit...

I have read so many posts regarding the blogger lovers except this piece of writing is genuinely a good piece of writing, keep it up.



Also visit my web blog - Building Maintenance

Anònim ha dit...

Thank you for the good writeup. It actually used to be a leisure account
it. Glance advanced to far brought agreeable from you!

By the way, how can we be in contact?

My web page; press release service ()

Anònim ha dit...

fantastic submit, very informative. I wonder why the
other experts of this sector don't notice this. You must continue your writing. I'm
confident, you have a huge readers' base already!

Look at my website - trendy fashion

Anònim ha dit...

Hi just wanted to provide you with a quick heads up. The writing in your post appear to be running off the screen in Opera.
I’m not sure if it is a format issue or something regarding web browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

The style look great though! Hope you obtain the
issue fixed soon. Thanks

Here is my homepage Jacques Keck

Anònim ha dit...

Good day! This is my first visit to your blog! We are a
team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
niche. Your blog provided us beneficial information to work on.
You have done a wonderful job!

Feel free to visit my web page ... communications24.eu

Anònim ha dit...

Hello to every , as I am genuinely keen of reading this weblog's post to be updated on a regular basis. It contains good material.

my page: Click here to continue. :: ::

Anònim ha dit...

Please let me know if you're looking for a article writer for your weblog. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd
absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

Review my blog - public relations courses

Anònim ha dit...

Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person's weblog link on your page at proper place and other person will also do same in support of you.

My web-site ... family homes - -

Anònim ha dit...

WOW just what I was searching for. Came here by searching for san jose zip code map

Feel free to visit my page ... Highly recommended Online site

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Nice respond in return of this query with real arguments and telling the whole thing about that.


Also visit my web page - video game industry